Arhodico image gallery

Κάμπος

Ο Κάμπος, μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Χίου, συνιστά ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο, όπου συνδυάζεται αρμονικά το εξαίρετο φυσικό τοπίο με ιδιαίτερα τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Τόπος κατάφυτος από περιβόλια εσπεριδοειδών, διάσπαρτος με παλιά αρχοντικά σπίτια, 6 μόλις χλμ στα Νότια της πόλης της Χίου. Ο Κάμπος έχει κηρυχθεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός», προστατευόμενος από το ΥΠ.ΠΟ.
Φιλοξενώντας 38 Βυζαντινές Εκκλησίες και πολλά αρχοντικά (64 από αυτά έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού) μυεί τον επισκέπτη στην αρχοντιά και τον πλούτο που διέθετε η Χίος χάρη στο εμπόριο και τη ναυτιλία.
Ένας χώρος μοναδικής αρχιτεκτονικής και απαράμιλλης ομορφιάς. Μέσα από τα στενά δρομάκια ξεπροβάλλουν εντυπωσιακές αυλόπορτες που ''κρύβουν'' πίσω τους μεγαλοπρεπή σπίτια, που μοιάζουν με πύργους. Ψηλοί τοίχοι, χτισμένοι από τοπική Θυμιανούσικη πέτρα προστατεύουν τα περιβόλια από τον αέρα και το κρύο.
Το μεθυστικό άρωμα των περιβολιών δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον επισκέπτη.
Οι ξένοι περιηγητές που περνούσαν από τη Χίο περιγράφουν με μεγάλο ενθουσιασμό τους κήπους και τις μεγαλοπρεπείς εξοχικές επαύλεις του Κάμπου. 
Μόλις ανοίξει η χαρακτηριστική είσοδος - πύλη των περιβολιών μένει κανείς έκθαμβος μπροστά στο επιβλητικό θέαμα των κατοικιών - πύργων που αντικρίζει. Οι κατοικίες αυτές ήταν στην πρωταρχική τους μορφή (17ος -18ος αιώνας) πύργοι γενοβέζικης αρχιτεκτονικής που αναδιαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις μετέπειτα συνθήκες ώστε να λειτουργήσουν ως κατοικίες πλούσιων, αριστοκρατικών οικογενειών της περιοχής. Μετά από ένα πολύ ισχυρό σεισμό το 1881, οι περισσότεροι πύργοι του Κάμπου γκρεμίστηκαν. Οι ιδιοκτήτες όμως τα ξαναέχτισαν ακολουθώντας τις ίδιες αρχιτεκτονικές κατευθύνσεις, προσθέτοντας αυτή τη φορά κάποια νεοκλασικά στοιχεία.  Κύρια χαρακτηριστικά των κατοικιών αυτών- επονομαζόμενα και ως "αρχοντικά", είναι η πολύχρωμη όψη του εξωτερικού μέρους που οφείλεται στην χρωματιστή πέτρα που παράγεται στο γειτονικό χωριό Θυμιανά καθώς και η μεγαλοπρεπής αυλόπορτα που συνήθως έφερε το οικόσημο - έμβλημα της οικογένειας.
Ένα περπάτημα ή μια βόλτα με ποδήλατο, φτάνει, για να ανακαλύψετε την ειδυλλιακή ομορφιά του Κάμπου και να μυηθείτε στη ζωή και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής...

Περιήγηση στον Κάμπο, με τα πόδια, ή με ποδήλατο

Γνωρίστε τον Κάμπο για να αποκτήσετε την αίσθηση της ιστορικής φυσιογνωμίας του νησιού. Περπατήστε, ή προτιμήστε το ποδήλατο, αλλά οπωσδήποτε εφοδιαστείτε με τις απαραίτητες πληροφορίες ή φυλλάδια, γιατί η περιοχή είναι εκτεταμένη και οι δρόμοι στενοί και δαιδαλώδεις.

Photos:

Τρόποι μεταφοράς
προς/από Χίο:

 • Αεροπορικώς:

 • Ολυμπιακή Αεροπορία
  www.olympic-airways.gr
  από/προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 • Aegean Airlines
  www.aegeanair.gr
  καθημερινά από/προς Αθήνα

 • Ακτοπλοϊκώς:

 • NEL LINES
  www.nel.gr
  8 ώρες διάρκεια ταξιδιού προς Πειραιά.

 • Hellenic SeaWays
  www.hsw.gr
  6 ώρες διάρκεια ταξιδιού προς Πειραιά
  με «Νήσος Χίος»

 • Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Χίο
  με πλοίο της Γραμμής από Καβάλα,
  Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Τσεσμέ

Χρήσιμα Τηλέφωνα:

 • Λιμεναρχείο - 2271044432
 • Αεροδρόμιο - 2271023998
 • Νοσοκομείο - 2271044302